Elämän virta - Polkukalenteri vk 40

Elämän virta matkaa kaikkialla ympärilläni

Polkukalenteri viikko 40

Elämän virta matkaa ympärillä ja siihen voi saada selkeyttä kirjoittamalla ajatuksiaan. Tasan viisi vuotta sitten kirjoitin voimakirjeessä miten itsensä voi löytää kirjoittamalla. Julkaisen nyt tekstin uudelleen, sillä se on edelleen hyvin ajankohtainen.

27. syyskuuta 2013

Löydä itsesi kirjoittamalla

Ensimmäinen päiväkirjani

Päiväkirjoissa on jotain taianomaista ja ne ovatkin

T A I K A A

Kiipesin tänään vintille hakemaan laatikon, jossa ovat kaikki vanhat päiväkirjani.  Sain 12 – vuotiaana vanhemmiltani joululahjaksi kuvassa olevan pienen lukollisen päiväkirjan. Aluksi kirjoittaminen oli satunnaista, mutta myöhemmin teininä kirjoitin säännöllisesti. Olen aina purkanut tunteitani kirjoittamalla. Elämän risteyskohdissa ja kriiseissä kirjoittaminen on auttanut minua selviytymään.

Toisen päiväkirjani etusivu on koristeellinen

Viikko sitten kiertelin kirpputorilla ja huomasin miten eräs kirja oli asetettu kutsuvasti myyntihyllyn päälle. Vilkaisin otsikkoa, mutta kävelin ohi. Jokin sai minut kuitenkin kääntymään ja ottamaan kirjan matkaani. Ratkaisevaa taisivat minun kohdallani olla sanat: Löydä itsesi. Nuo sanat ovat niin lähellä minua ja RunoTaloa. Mietin, että eipä ole iso menetys, jos kirja on turha hankinta, sillä kirja maksoi euron.

Kotona huomasin, että hallussani on

A A R R E

Pieni selkeästi kirjoitettu opas päiväkirjan kirjoittamiseen.

Kirjan takakannessa on esittelyteksti:

Uusi, erilainen tapa kirjoittaa päiväkirjaa on tie henkilökohtaiseen uudistumiseen ja eheytymiseen; se on mielekäs keino opetella ymmärtämään omaa elämäntarinaansa ja sen ristiriitoja.

Päiväkirjaa pitämällä voi

 • saada kokonaiskäsityksen elämästään
 • löytää itsestään luovuuden lähteen
 • nähdä mielekkyyttä vastoinkäymisissä
 • parantua menneisyyden kipeistä muistoissta
 • kasvaa henkisesti kohtaamaan todellinen minänsä
 • eheytyä ja löytää lopultakin tasapainon

Nämä ovat todella hyviä lupauksia ja  pitävät varmasti paikkansa.

Kuvassa on ote päiväkirjastani: On ihanaa olla 14 vuotias!

Löytämäni kirja on

Minä: Kirjoita päiväkirjaa ja löydä itsesi

Bertil Ohlson / Karisto

Seuraavassa poimintoja kirjasta:

Mitä hyötyä on päiväkirjan kirjoittamisesta?

 • sisäinen dokumentti
 • tie itsensä löytämiseen
 • mahdollisuus kokonaisnäkemykseen
 • luovan toiminnan lähde
 • voi kanavoida kielteiset tunteet kirjoittamalla
 • voi parantaa kipeät muistot
 • sisäisen ja ulkoisen elämänkokemuksen yhdistyminen

Teini-iän aikaisia päiväkirjojani – täynnään rakkaustarinoita…

Kirjasta löytyy hyviä käytännön neuvoja

 • päiväkirjan suunnittelu
 • kirjoitustarvikkeet
 • kirjoitussäännöistä vapautuminen
 • estoista vapautuminen
 • päiväkirja on yksityisaluetta
 • paras kirjoittamishetki
 • harmoninen kirjoittamisympäristö
 • psykologiset sudenkuopat

Lisäksi kirjassa on esitelty monia kirjoitusmenetelmiä

 • kauniit ajatukset
 • analoginen ajattelu
 • symbolinen meditaatio
 • unet
 • intuitiiviset tuntemukset
 • minun mielestäni
 • henkilökuva
 • omakuva
 • naamion riisuminen
 • vaikeuksista löytyy mahdollisuuksia

Koen, että kirjoittamalla kuulee omaa sisäistä ääntään paremmin ja tulee selkeämpi olo. Kirjoitusten avulla pystyy paremmin tekemään päätöksiä siitä mitä kohden mennä ja mitä tehdä. Kirjoittaminen rohkaisee valitsemaan ja paperilla kaiken saa paremmin jäsenneltyä.

Kokeilin käyttää kirjan ehdottamaa mind map – piirrosta päiväkirjassani ja se oli erityisen selkeyttävää

 • voi piirtää havainnollistavia kuvia ja vetää nuolia eri asiayhteyksien välille
 • voi piirtää sydämiä sinne missä tuntuu onnelliselta ja oikealta
 • voi vetää rasteja tarpeettomien asioiden päälle

Ote n. 30 vuotta vanhasta päiväkirjastani

Löydän kummallisia yhteensattumia n. 30 vuotta vanhoista päiväkirjoistani. Olen piirtänyt punaisen tuvan ja kirjoittanut viereen mietteen kirjoittamisen unelmastani. Enpä silloin tiennyt, että kirjoittaisin jonain päivänä blogia – eihän blogia ollut edes keksitty!

Kun tutkin vanhoja kirjoituksiani nyt niin löydän runsaasti mielenkiintoisia yhtymäkohtia nykyiseen elämääni ja asioihin, joita oikeasti haluan elämässäni.

Mikä on minulle tärkeää?

Siihen päiväkirjat vastaavat liikuttavan vahvalla tavalla. Tänään löydän sellaista minkä olen aina tiedostanut, mutta nyt se välittyy minulle selkeämmin.

Syksyllä – 87 vanhempani erosivat ja epätoivoinen alkoholiongelmainen isäni poltti lähes kaikki maatilamme rakennukset ja useita eläimiä. Tuon tapahtuman jälkeisenä päivänä 20-vuotiaana nuorena naisena olen tehnyt päiväkirjaani päätelmiä, jotka kantavat minua vahvasti vieläkin. Olen silloin nähnyt kaiken selkeämmin. Yli kymmenen vuoden piina päättyi ja samalla päätin vahvasti oman elämänasenteeni.

Syvältä sydämestäni tahdon kertoa viestiä, että olipa elämäsi millaista tahansa, vaikka olisi vaikeuksia ja tuntisit olevasi erilainen niin silti voit löytää siitä kaikesta itsellesi vahvuuden. Sinusta voi sitä kautta tulla eheämpi, tuntevampi, empaattisempi ja kaiken täydemmin kokeva aikuinen ihminen. Valinta on sinun. Voit olla se, joka tahdot olla. 

Löydän omaa tarkoitustani kirjoittaessani voimakirjeitä ja voimarunoja, sillä olen aina halunnut auttaa ihmisiä. Minulle riittää, jos yksikin ihminen saa kirjoituksestani elämäänsä jonkin pienen kipinän, joka vie eteenpäin ja auttaa elämään onnellista elämää.

Jo 80 – luvulla lopulla tehdessäni savesta pieniä eläinhahmoja savipajassani halusin saada ihmiset iloisiksi ja nauraviksi esineilläni.  Minun sydämessäni on tärkeällä paikalla ihmisten ilahduttaminen, onnellisuuden korostaminen, sen näkyviin tuominen ja tärkeys elämässä. Se on osa elämäntehtävääni ja se viesti tulee minulla kirjoittamisen kautta esiin yhä vahvemmin.

Kaikki kirjoitukseni kuvat ovat minun vanhoista päiväkirjoistani.


28.9.2018

Tässä nykyhetkessä tahdon vielä lisätä tähän loppuun, että kirjoittaminen ja omien ajatusten sekä tunteiden erittely kannattaa. Erityisen hyvä on katsoa joskus taakseen – nähdä se matka, jonka on kulkenut. Monesti asiat vaativat pitkän polun ennen tulemistaan näkyviksi ja se on ihan ok. Tärkeintä on nauttia matkasta joka hetki parhaan kykynsä mukaan. Tänään olen tässä ja uteliaana katson mitä tulevat päivät tuovat tullessaan. Jos sinulla on vanhoja kirjoituksia, ehkä nyt on aika kaivaa ne esiin ja löytää mielenkiintoisia johtolankoja, merkkejä, joita olet jättänyt itseäsi varten kuin etukäteen polkusi opastukseksi.

Kirjoitan joka perjantai Polkukalenterin viikkovoimakortin inspiroiman kirjoituksen, jossa on kannustusta polullesi tulevaan viikkoon. Jos käytössäsi on Polkukalenteri, kuljemme kuin rinnakkaisia polkuja kalenterin viikkosivuilla voimakorttien matkassa. Jos käytät Kalenterikirjaa, sekin sopii hyvin näihin mietteisiin. Kuulumisiin taas viikon kuluttua ♥

PS Kokakuussa on tulossa uusi Polkukalenteri vuodelle 2019. Kerron lisää, kun yksityiskohdat ja aikataulu tarkentuvat.

tilaa ilmainen voimakirje

Kiva, että poikkesit ♥ Tuleeko sinulle jo ilmainen Voimakirje?

Aloita oma runopolkusi tilaamalla ilmainen voimakirje sähköpostiisi. Saat joka perjantai-ilta viikon voimarunon ja voimakortit. Näiden voimaa antavien viestien kautta, voit lakaista viikko kerrallaan omia runopolkujasi ja kirjoittaa omia voimarunojasi todeksi. Tahdon sinun vielä tietävän, että voimarunot ovat kanavoituja viestejä, joiden tarkoitus on vahvistaa luottamustasi sisimpäsi opastukseen.

Runopolkujen lakaisuterveisin Sari / yksi maailman miljoonista erilaisista Tähtikukista

* kirjoita alapuolelle

Katso edelliset voimakirjeet

 
 

Jaa somessa / sähköpostitse:

(Kirjoittaja: )

Rakastan luontoa ja sen luomaa rauhan tunnetta. Kuvaan voimapuutarhaa huhtikuusta lokakuuhun ja luon kuvista voimakortteja. Voimarunoja olen kanavoinut vuodesta -88 lähtien ja nykyään syntyy yksi voimaruno viikossa, jonka julkaisen torstai-iltaisin Voimarunokirjeessä ja blogissa. Voimapuutarhan runopolkujen lakaiseminen on vertauskuva. Unelmani on, että jokainen saisi elää onnellista elämää, josta voi nauttia joka hetki. Uskon, että omia runopolkuja sinnikkäästi lakaisemalla voi tunnistaa omat todelliset toiveet ja vahvuudet. Kerätä aarteita, löytää merkkejä ja opastuksia, jotka johdattavat niille runopoluille mistä löytyy oman erilaisuuden arvostaminen ja rohkeus olla yhä enemmän oma itsensä. Näitä viestejä voimarunot välittävät ja olen varma, että maailmassa on yhä enemmän tilaa hyvyydelle, kauneudelle ja onnellisille ihmisille.

Jätä kommentti